Руски и украински военни водят ожесточени сражения в град в Източна Украйна днес, след като войниците на Москва с подкрепата на интензивен артилерийски обстрел са се опитали да овладеят стратегически позиции в региона на фона на яростна украинска съпротива, предаде Асошиейтед прес.

Украински официални представители от региона съобщиха, че руски сили "щурмуват" град Северодонецк, където поради боевете са прекъснати електроснабдяването и телекомуникациите. Градът, който е производствен център, се превърна в епицентър на руските стремежи за превземане на индустриалния украински регион Донбас. Русия също така е засилила опитите си да превземе намиращия се наблизо град Лисичанск, където украински официални представители съобщиха за непрестанен обстрел.

Двата града, които преди конфликта имаха общо население от около 200 000 души, са последните значителни части от Луганска област, които засега остават под украински контрол.

Цивилни в Източна Украйна вече седмица не са излизали от убежищата заради руския обстрел

Кметът на Северодонецк Олександър Стрюк каза, че вчера е имало боеве около автогарата в града. По негови думи хуманитарен център в града не може да работи, защото е твърде опасно и на жителите се налага да рискуват обстрел, за да се сдобият с вода от около половин дузина кладенци. Областният управител Сергий Гайдай заяви, че руснаците са отстъпили "със загуби" около село Боброве, на около 20 километра югоизточно от Северодонецк. "Ситуацията в Лисичанск е тежка заради постоянния обстрел на окупаторите, има убити и ранени хора", написа той в "Телеграм" без да дава повече подробности.

Тази сутрин украинските въоръжени сили казаха, че руски сили се опитват да укрепят позициите си около Лиман – малък град, който е ключов железопътен център в Донецка област. Вчера Москва заяви, че е превзела Лиман, но властите в Киев не потвърдиха информацията. Украинската армия каза, че продължават да се водят тежки боеве около столицата на областта Донецк.
БТА