Ожесточени сблъсъци между протестиращи срещу Тръмп и полицията във Вашингтон
Ожесточени сблъсъци между протестиращи срещу Тръмп и полицията във Вашингтон / БГНЕС

Полицаите във Вашингтон използват сълзотворен газ и лютив спрей в сблъсъци с над 1000 протестиращи срещу Тръмп в центъра на столицата, предаде Асошиейтед прес.

Полицията е блокирала двете страни на улицата. Протестиращите хвърлят тухли и парчета от паважа по полицията, както и чаши, бутилки и други предмети. Маскиран демонстрант разби прозорец на банка. Протестиращите са издигнали барикади от автомати за вестници. Друг протестиращ се изкачи върху пощенска кутия и размаха знаме с цветовете на дъгата.

Полицаите са в пълно снаряжение за борба с безредици, включващо шлемове и щитове.
Говорител на полицията съобщи, че са арестувани над 90 души, предаде Франс прес.

По-рано по време на речта на Тръмп и малко преди това демонстранти в черни дрехи изпочупиха прозорци на магазини и коли във Вашингтон, предаде Ройтерс.

Около 500 души, някои с маски и качулки, се включиха в шествие в центъра на американската столица. Те изпотрошиха прозорците на клон на "Банк ъв Америка", заведение от веригата "Макдоналдс" и кафене "Старбъкс" - все символи на американската капиталистическа система.

Демонстрантите носеха знамена и плакат с надпис "Да накараме расистите да се страхуват отново". Повечето от тях се разпръснаха, след като полицията отвърна със сила.

Противници на Тръмп раздаваха във Вашингтон цигари с марихуана като протест срещу встъпването му в длъжност, посочва ТАСС.

Акцията е организирана от групата "Ди Си канабис коалишън", която се застъпва за узаконяване на марихуаната не само в столичния федерален окръг, а и в целите Съединени щати.

Източник: БТА