Доналд Тръмп положи клетва като 45-ия президент на САЩ (ВИДЕО/СНИМКИ)
Доналд Тръмп положи клетва като 45-ия президент на САЩ (ВИДЕО/СНИМКИ) / Guliver/Getty Images

Доналд Тръмп стана днес 45-ият президент на САЩ и обеща във встъпителната си реч да води политика, която поставя Америка на първо място, съобщи Франс прес.

С лявата ръка върху Библията, а дясната - вдигната във въздуха, магнатът на недвижими имоти, който дойде на власт с антиелитарна реторика след ожесточена предизборна кампания, положи клетва, както са направили преди него Джордж Вашингтон, Франклин Рузвелт и Джон Кенеди.

"Аз, Доналд Джон Тръмп, тържествено се заклевам вярно да изпълнявам добросъвестно задълженията си на президент на Съединените щати и в пълната мяра на силите си да съхранявам, защитавам и отстоявам Конституцията на Съединените щати. С божията помощ", заяви той.

Следете на живо какво се случва във Вашингтон:

Тръмп: От този ден Америка ще бъде на първо място

След положената клетва Тръмп изнесе встъпителна реч, в която обеща да прехвърли властта от Вашингтон обратно на американския народ. "Твърде дълго време малка група хора в столицата ни се облагодетелстваше от властта, а народът плащаше цената", каза Тръмп.

"Докато те празнуваха в столицата, борещите се за оцеляване семейства в цялата ни страна нямаха повод за празнуване. Това ще се промени от този момент, защото това е вашият момент. Той принадлежи на вас. Ще прехвърлим власт от Вашингтон, окръг Колумбия, към вас, народа", каза президентът в словото, което произнесе след като положи клетва на Капитолия.

"От този ден Америка и само Америка ще бъде първа", каза новият президент и обяви "две прости правила" - да се купуват американски стоки и да се наемат американци на работа.

Тръмп обеща да заздрави старите съюзи и да изгради нови, включително световен съюз срещу ислямския тероризъм, предаде ДПА.

"Ние ще заздравим старите съюзи и ще изградим нови. Ще обединим целия цивилизован свят срещу ислямския тероризъм, който ще изкореним напълно от лицето на Земята", каза той.

Тръмп разкритикува изразходването на средства за подпомагане на чужди армии и отпускането на други помощи в чужбина. САЩ "защитаваха границите на други държави, а отказаха да защитят собствените си", каза президентът.

Тръмп обеща да бъде най-големият създател на нови работни места

Доналд Тръмп положи клетва като 45ия президент на САЩ (ВИДЕО/СНИМКИ)
netinfo

Официалните прояви по встъпването в длъжност на новия президент на САЩ започнаха с излизането на Доналд Тръмп и съпругата му Мелания от комплекса за официални гости "Блеър хаус" близо до Белия дом във Вашингтон малко след 8.30 ч. (15.30 ч. българско време).

Те изминаха с автомобилен кортеж краткото разстояние до епископалната църква "Сейнт Джон", където присъстваха на религиозна служба.

След това Доналд и Мелания Тръмп се отправиха към Белия дом, където бяха посрещнати от досегашния президент Барак Обама и първата дама Мишел.

Доналд Тръмп положи клетва като 45ия президент на САЩ (ВИДЕО/СНИМКИ)
netinfo

Семейство Обама и семейство Тръмп пиха заедно чай и си размениха шеги, след което потеглиха с автомобилен кортеж за Капитолия.

Това бе последната среща на Тръмп с Обама, преди да положи клетва като 45-ия американски президент.Днешната церемония беше наблюдавана от стотици хиляди американци, които въпреки студеното време и дъжда излязоха по улиците, за да приветстват новия държавен глава.

На 70-годишна възраст, без никакъв политически, дипломатически или военен опит, нюйоркският бизнесмен заменя на поста на най-голямата световна сила 55-годишния Барак Обама. По пътя си към Белия дом той се опълчи на върхушката в своята партия, внесе смут в медиите и повали две политически династии, посочи Асошиейтед прес.

Неговото послание за възраждане на регионите в САЩ, населени с бели хора от работническата класа, бе облечено в бунтарски речи срещу политическата коректност.

Предлаганите от Тръмп ограничителни мерки за имиграцията и язвителните му изказвания в предизборната кампания за жени и малцинства вбесиха милиони.

Встъпването в длъжност на Тръмп бе помрачено от въпроси за връзките му с Русия, която американските разузнавателни агенции са убедени, че е работила за накланяне на везните в негова полза на президентските избори през 2016 г., допълни АП.

Източник: БТА