/ Thinkstock/Getty Images
Дипломатическият конфликт между двете страни, избухнал след убийството на заварения брат на севернокорейския лидер на летището в Куала Лумпур
Премиерът на Малайзия Наджиб Разак призова днес Северна Корея незабавно да освободи малайзийските граждани, след като Пхенян им забрани да напускат страната, предаде Ройтерс.

"Този отвратителен акт на фактическо задържане на нашите граждани като заложници е в пълно противоречие с международното право и дипломатическите норми", заяви Наджиб и добави, че е свикал спешно заседание на националния съвет за сигурност.

Северна Корея гони малайзийския посланик

Премиерът на Малайзия съобщи, че е инструктирал полицията да не позволява на нито един севернокорейски гражданин да напуска страната, докато не бъдат получени уверения за безопасността и сигурността на малайзийците в Северна Корея.

Пхенян: Не можем да се доверим на малайзийското разследване за смъртта на Ким


По данни на посолството на Малайзия в Пхенян в Северна Корея се намират 11 малайзийски граждани, съобщи японската агенция Киодо, цитирана от ТАСС.

Малайзия изгони посланика на Северна Корея

Дипломатическият конфликт между двете страни, избухнал след убийството на заварения брат на севернокорейския лидер на летището в Куала Лумпур, днес се изостри още повече. Първо външното министерство на КНДР обяви, че въвежда временна забрана за излизане от страната на всички намиращи се в нея граждани на Малайзия "до намирането на справедливо решение във връзка гибелта на гражданина на КНДР". Веднага след това последва симетричният отговор от малайзийските власти. Преди това посланикът на КНДР в Малайзия беше обявен за персона нон грата и изгонен от Пхенян.
БТА