Отмениха среща на Нобелови лауреати заради отказ на виза за Далай Лама
Отмениха среща на Нобелови лауреати заради отказ на виза за Далай Лама / снимка: Guliver/Getty Images

Срещата на Нобеловите лауреати за мир, която трябваше да се проведе в Кейптаун, ще бъде преместена на друго място, след като Южна Африка отказа да даде виза на Далай лама, за да си запази отношенията с Китай, каза кметът на града, цитиран от ДПА.

Други лауреати на наградата отказаха да участват на срещата, насрочена от 13 до 15 октомври, ако Далай лама не дойде, каза Патриша де Лил, цитирана от БТА.

Миналия месец 14 носители на Нобелова награда за мир писаха на президента на РЮА Джейкъб Зума с искане да бъде дадена виза на Далай лама.

Лил, която е член на най-голямата опозиционна партия в Южна Африка Демократичен алианс, отправи критики към правителството за начина, по който се отнася с тибетския духовен водач и за това че подкопават реномето на РЮА.

Това е третият път, в който на Далай лама е отказана виза от Южна Африка, откакто на власт дойде Джейкъб Зума през 2009 г.

Под негово ръководство РЮА избра да води прокитайска дипломация. Търговията между двете страни се увеличи с 32 процента до 2,4 милиарда долара.

Далай лама е привърженик на идеята за по-голяма автономия на Тибет, който е под китайско управление от 1950 г., а Китай гледа на него като на сепаратист.