/ Thinkstockphotos
Археолози случайно се натъкнаха на меч на 3200 години на остров Майорка, съобщи в. "Дейли мейл". Става въпрос за едно от малкото оръжия от бронзовата епоха, открити на испанския остров, който е известен най-вече със слънчевия си бряг.

Мечът е открит близо до каменен мегалит, построен по време на мистериозна култура, която процъфтявала на островите Майорка и Менорка през периода 1000-6000 г. преди Христа.

Мечът и пръстенът на хан Кубрат пристигнаха у нас (ВИДЕО/СНИМКИ)

Археолозите преместили скала и забелязали, че нещо стърчи от земята. След като внимателно отстранили калта и пръстта, изникнал мечът, който е като испански вариант на Ескалибур.
"Беше много изненадващо - заяви Хауме Дея от екипа. Не очаквахме да попаднем на подобна находка, защото в района вече са извършвани разкопки."

Вадят на търг светлинен меч на Люк Скайуокър

Мечът е съхранен много добре, макар че е с отчупен връх. Мегалитът е бил плячкосан от древните римляни и други нашественици. На обекта се извършват разкопки от 50-те години на миналия век, така че никой не очаквал да бъде открита подобна находка.

1 000 лв. глоба за младеж, нахлул със самурайски меч в студентско общежитие

Експертите предполагат, че мечът съзнателно е бил оставен край мегалита, за който се смята, че е бил важен религиозен и церемониален обект. Мечът вероятно е бил заровен в земята от благородник, но може също да е бил оставен за защита, когато въпросната местна култура е била в упадък.

Очаква се мечът скоро да бъде изложен в музея на остров Майорка.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА