/ БГНЕС
Израелски учени са открили надпис върху древен пръстен, открит близо до Йерусалим, който може би съдържа името на Пилат Понтийски - римлянинът, който според Библията е осъдил Христос на смърт, съобщава АФП.

Това ще е изключително рядък пример за съществуването на писмено свидетелство за съществуването на човека, заповядал Спасителят да бъде разпънат на кръст.
 

археология Пилат Понтийски
БГНЕС


Пръстенът е изработен от медна сплав и датира от преди 2000 години. Той е бил използван като печат и е бил открит при разкопки преди половин век в Иродион - древен дворец, построен от цар Ирод между Йерусалим и Витлеем, чийто руини в момента се намират на окупирания Западен бряг. По-късно дворецът е превърнат в крепост от евреите, които започват да водят борба срещу римляните.

Най-тежкият ден - разпъването на Исус Христос на кръста

Надписът е с гръцки букви и гласи „на Пилат” и има изображение на древен съд, наречен кратер, който гърците използвали за смесване на вино и вода. Според учените е твърде вероятно пръстенът да не е принадлежал лично на Пилат, а на негов подчинен или дори близък.
 

археология Пилат Понтийски
БГНЕС


От Националния музей на Израел обявиха, че единственият друг предмет, носещ името на Пилат Понтийски от това време, е каменна плоча с надпис, открита в Кесария, град разположен в днешен Израел, по средиземноморското крайбрежие.
БГНЕС