Откриха експлозив до президентска резиденция в Кипър
Откриха експлозив до президентска резиденция в Кипър / снимка: БГНЕС, архив

Експлозив с устройство за взривяване беше открити недалеч от извънградската резиденция на кипърския президент в Лимасол, съобщи кипърската полиция.

Кутията с взрива бе намерена по пътя, който води към резиденцията на Димитрис Христофиас. Става дума 1,2 кг тринитротолуола, гласи съобщението на телевизията, макар че кипърските телевизии съобщават за 3-килограмов взрив. Детонаторът не е бил свързан с експлозива. Според националната телевизия президентът смятал да навести в близко време тази резиденция, но отменил пътуването, посочва БГНЕС.

Властите засега избягват да коментират дали става дума за опит за атентат, отбелязва РИА Новости. Друго възможно обяснение е свързано с факта, че в района се намират каменоломни, където редовно се извършват взривни работи, и е възможно взривното устройство да е попаднало на пътя погрешка.

През февруари 2013 г. кипърците ще избират президент, но Димитрис Христофиас каза, че няма да се кандидатира за втори 5-годишен мандат. Кипър се намира в тежко икономическо положение и се обърна за кредит от ЕС и Международния валутен фонд, който облаче още не е отпуснат.