/ Деян Герговски
Бойци от армията на либийското правителство открили мощни американски ракети в превзета база от бунтовници в планините на юг от Триполи тази седмица, които обикновено се продават само на близки американски съюзници, съобщи порталът MSN.

Четирите противотанкови ракети Javelin, всяка от които струва повече от 170 хил. долара, са стигнали по незнаен път до арсенала на генерал Халифа Хафтар, чиито сили водят военна кампания за превземането на Либия и свалянето на правителството на националното единство, което САЩ подкрепят.

Маркировките на ракетите показват, че първоначално те са били продадени на Обединените арабски емирства (ОАЕ), важен американски партньор, през 2008 г. Ако емирствата са прехвърлили оръжията на генерал Хафтар, това би било нарушение на споразумението със САЩ, както и оръжейното ембарго на ООН.

Според ЕС действията на войските на Хафтар са заплаха за международния мир

Длъжностни лица от Държавния департамент и Министерството на отбраната на САЩ съобщиха в петък, че са започнали разследвания за това как оръжията са се оказали на бойното поле на Либия. Говорителка на Пентагона отклони искането за коментар по въпроса, уточнява МSN. По същия начин реагирал и посланикът на ОАЕ във Вашингтон Юсеф ал Отайба. Ракетите били открити след успешна акция в сряда на войските на подкрепяното от ООН правителство на националното единство, които превзели база на силите на Хафтар на 60 км. източно от Триполи.

Наричат ракетите Javelin като оръжия „стреляй и забрави“, доколкото те се насочват от инфрачервена технология и са в състояние да унищожат бронята на модерен танк.
Маркировките на ракетните каси идентифицират техния общ производител, оръжейните гиганти Raytheon и Lockheed Martin, и номер на договор, който съответства на поръчка на стойност 115 млн. долара за ракети Javelin, които са били доставени на Обединените арабски емирства и Оман през 2008 г.

Оман не е действащ играч в либийския конфликт. Обединените арабски емирства обаче, под ръководството на де факто лидера принц Мохамед бин Зайед, са един от най-ангажираните чуждестранни поддръжници на генерал Хафтар.

Силите на либийския маршал Хафтар свалили изтребител на правителството

През 2017 г. бойни самолети на ОАЕ извършиха въздушни удари, които помогнаха на генерал Хафтар да спечели контрола над Бенгази, след години на битка срещу ислямистките милиции. Когато генералът започна през април офанзивата си срещу Триполи, ОАЕ продължиха да снабдяват армията му с доставки на руски ракети земя-въздух и китайски бойни дронове. Това е заявил високопоставен западен дипломат, запознат с оръжейната търговия, допълва MSN

Генералният секретар на ООН призова за незабавно прекратяване на боевете в Либия

Йордания, друг американски съюзник, подкрепящ силите на Хафтар, му доставя произвежданите в тази близкоизточна страна противотанкови ракети Nashshab.

САЩ подкрепят правителството в Триполи, на което помогнаха да дойде на власт. Въпреки това президентът Тръмп се съгласи да подкрепи генерал Хафтар и военните му действия, след като двамата разговяха по телефона през април, като приветства неговата "важна роля в борбата с тероризма".

Други американски чиновници по-късно негодуваха срещу тази позиция, като подчертаха американската подкрепа за политическия процес, ръководен от ООН.
 
 
БГНЕС