/ ThinkStock/Getty Images
Миналата година е била шестата най-топла, откакто се води статистика, причинявайки екстремни метеорологични явления по целия свят и подкрепяйки доказателства за дългосрочното затопляне на земното кълбо, съобщават световните агенции, като се позовават на анализ на американската Национално управление по изследване на океаните и атмосферата (NOAA) и НАСА.

Данните, събрани от двете правителствени агенции, сочат още, че последните осем години са били и осемте най-горещи, а последното десетилетие е било най-топлото, откакто от 1880 г. се води статистика.

"Глобалното затопляне е съвсем реално. То се случва сега и засяга реални хора", казва в интервю Гавин Шмид, директор на Института за космически изследвания "Годард" на НАСА.

Ново изследване показва стряскаща климатична прогноза за света

Миналогодишните екстремни горещини в северозападната част на Тихия океан, интензивните дъждове от урагана Айда и наводненията в Германия и Китай са свързани с глобалното затопляне, отбелязва Шмид.

Топлинното съдържание на Световния океан - ключов показател за изменението на климата, е достигнало рекордно ниво през 2021 г., съобщават агенциите. Океаните поглъщат над 90 процента от излишната топлина, уловена в земната атмосфера от парниковите газове. Затоплянето на водите влияе на климатичните модели и промените в теченията.

"Интересното за науката е, че получаваме обяснение защо планетата се затопля. Това се случва заради нашето въздействие върху концентрациите на парникови газове", допълва Шмид.

Според NOAA средните температури за 2021 г. са били с 0,84 градуса Целзий над средните за 20-и век, което я поставя непосредствено преди 2018 г. Анализът на НАСА, който използва 30-годишен базов период, показва, че миналогодишните температури правят 2021 г. шестата най-топла, откакто се води статистика, като по този показател тя се изравнява с 2018 г.

Най-голямото затопляне е отчетено в Северното полукълбо, както на сушата, така и в Арктика. Арктика се затопля над три пъти по-бързо в сравнение със средната глобална стойност, отбелязват NOAA и НАСА.
БТА