Според медиите в Скопие САЩ натискат проблемите с България да се решат извън процеса на присъединяване към ЕС
Според медиите в Скопие САЩ натискат проблемите с България да се решат извън процеса на присъединяване към ЕС / IStock
САЩ призовават София и Скопие да разрешат отворените двустранни спорове извън присъединителния процес, за да се постигне общата цел – членство на Северна Македония в ЕС, са заявили от пресслужбата на Държавния департамент, цитирани от вестник „Вечер“.

Каракачанов: Скопие се държи все едно България е кандидат, а не те

От американското външнополитическо ведомство припомнят, че САЩ и България са силни поддръжници на евроатлантическата интеграция на Западните Балкани.
Заев отстранява медиен шеф заради език на омразата към България

„Приветстваме добрата воля за преговори. Призоваваме България и Северна Македония да решат съществуващите двустранни въпроси извън присъединителния процес, за да се постигне общата цел – членство на Северна Македония в ЕС“, са заявили от Държавния департамент пред МИА.

Съединените щати са пределно ясни в желанието си Северна Македония, която в момента е кандидат за членство, да влезе в следващата фаза на процеса, провеждайки първата междуправителствена конференция до края на годината, отбелязва македонската медия.

„Процесът на разширяване насърчава дълготрайния мир, стабилност и просперитет в целия регион. Решението на ЕС да отвори присъединителните преговори със Северна Македония и Албания през март беше позитивна крачка и служеше за преодоляване на измамните твърдения, че трансатлантическата общност оставя зад себе си Балканите“, се казва още в изявлението на Държавния департамент пред северномакедонската медия.

От там посочват, че е всяко забавяне по пътя на присъединяването на тези страни към ЕС рискува да отвори въпроса за доверието към ЕС в региона.

Източник: „Фокус“