Премиерът на Северна Македония Зоран Заев и външният министър Буяр Османи започват процедура по отстраняването на шефа на Македонската информационна агенция (МИА) Зоран Иванов.

Захариева за Северна Македония: Няма как да изградим приятелство, основано на лъжа

Това решение на македонските власти идва след негова обидна публикация и използване на език на омразата по адрес на вицепремиера и външен министър на България Екатерина Захариева.

Напрежението между между София и Скопие нарастна, след като България спря преговорите за влизане на страната в Евросъюза в резултат на неизпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество

По-рано днес в парламента се проведоха дебати за ветото на България за Северна Македония. Депутати изслушаха външния министър и вицепремиера Красимир Каракачанов, които обясниха мотивите на страната ни. 

"Няма как да изграждаме истинско приятелство, което да е основано на лъжа и идеология, основана на омраза към България", каза Екатерина Захариева. Според нея, се създава медийна истерия срещу България и българите. 

Каракачанов: Скопие се държи все едно България е кандидат, а не те

"По време на преговорите колегите от Скопие се държаха така, все едно България е кандидат, а не те"
. Това обобщение направи вицепремиерът Красимир Каракачанов. Той за пореден път подчерта, че в Северна Македония се води антибългарска политика и се използва език на омразата.

По време на днешното правителствено заседание пък, премиерът Бойко Борисов подчерта, че позицията ни за Северна Македония не е на инат и сме готови сме за разговори.

Борисов: Позицията ни за Северна Македония не е на инат, готови сме за разговори


Той изрази съжаление, че в Скопие не са проявили ангажираност, смятайки че с натиск и лобизъм могат да накарат България да промени своята позиция.