Осъдиха унгарка, спъвала и ритала бягащи мигранти
Осъдиха унгарка, спъвала и ритала бягащи мигранти / netinfo

Операторка от унгарска телевизия, която спъна и удари мигранти, бягащи от полицията през 2015 г., бе призната за виновна и получи три години пробация, предадоха световните агенции.

ТВ операторка спъна нарочно мигрант с дете на ръце (ВИДЕО)

Петра Ласло бе съдена в окръжния съд в унгарския град Сегет. Тя не бе в съдебната зала, а даде показания по видеоконферентна връзка. През сълзи тя се опита да защити действията си и каза, че ще обжалва наказанието си.

Съдията по делото Илес Нанази каза, че поведението на Ласло противоречи на социалните норми и допълни, че фактите не потвърждават твърденията на Ласло, че е действала при самозащита.

Инцидентът, заради който бе съдена операторката, датира от 8 септември 2015 г. Ласло бе пратена да снима мигранти от Близкия изток, опитващи се да преминат през Унгария на път за Западна Европа. Докато снимаше край унгарско село близо до границата със Сърбия, няколко мигранти разкъсаха полицейски кордон и започнаха да тичат.

По думите на операторката те сякаш се втурнали заплашително към нея. Тя се уплашила и ударила двама от бягащите в нейна посока, в това число и момиче. Всичко това било записано от други оператори. На записа се вижда и как Ласло спъва мигрант, носещ дете и бягащ от полицията.

Операторката, спънала бежанец: Бях в паника, не съм расист

След като кадрите от случилото се предизвикаха широка обществена реакция операторката бе отстранена от телевизията, за която работеше. Медията е близка до крайната десница Йоббик.

В съда Ласло твърдеше, че е жертва на кампания на омраза срещу нея, че животът й се е преобърнал след инцидента, за който съжалявала ужасно много. Тя разказа, че е получила смъртни заплахи след него.

Източник: БТА