/ / iStock/Getty Images

Филипински съд призна член на влиятелния клан Магиданао, Дату Андалу Ампатуан - младши, за виновен за убийството на 58 души по време на клане през 2009 година, съобщи АФП.

Той е изправен пред доживотен затвор или до 40 години лишаване от свобода.

Съдът обяви решението си в четвъртък. Дату Андал Ампатуан, известен още като Унсай, кмет на град Дату Унсай, е бил част от въоръжена група, която включвала членове на семейството му.

Тайландският "Джак Изкормвача" с ново убийство след 14-годишна пауза

През ноември 2009 г. около 100 въоръжени мъже, които се смятат за поддръжници на политическия клан на Ампатуан в южната провинция Магиданаао, спират конвой от пет превозни средства на съперничещия клан Мангудадату на магистрала. Конвоят се е отправил към град Шариф-Агуак, за да регистрира официално за предстоящите провинциални избори през следващата година, кандидатурата на ръководителя на клана на Мангудадату Есмаил „Тото“. Самият кандидат, който получавал заплашителни писма, не е бил в конвоя, воден от съпругата му.

Бойците убиват 24 души на място, а останалите били откарани на предварително подготвено място за погребение на 10 километра от магистралата, където също били избити по особено жесток начин. Жертвите са общо 58 души.

В южната част на Филипините, голяма част от които се контролират не от правителствените сили, а от различни бунтовнически групи и кланове, включително „частни армии“, конфликтите обикновено ескалират с началото на предизборните кампании.

В страната с население от 92 милиона има над милион единици нерегистрирано огнестрелно оръжие.
БГНЕС