/ iStock/Getty Images
През 2012 г. Пхумпхуанг беше осъден на доживотен затвор по обвинение в убийството на шест жени през 2005 г.
Полицията успя да открие и да задържи наскоро освободен сериен убиец на жени, заподозрян в ново убийство миналия уикенд, съобщи РИА Новости.

55-годишният Сомкит Пхумпхуанг, наречен от медиите "Тайландският Джак Изкормвача", бе освободен от затвора предсрочно за примерно поведение през май 2019 г., а сега е заподозрян в жестокото убийство на 51-годишната си любовница в дома си в провинция Кхонкен миналата неделя.

В неделя полицията откри биоматериал и пръстови отпечатъци на заподозрения в къщата на починалата жена (включително по оръжието на убийството - дебела електрическа жица, удушила жертвата), както и мобилния му телефон и документи на колата му.

ДНК проба може да разкрие кой е Джак Изкормвача

През 2012 г. Пхумпхуанг беше осъден на доживотен затвор по обвинение в убийството на шест жени през 2005 г. Всичките му жертви са работили в развлекателната индустрия - „караоке барове“ и „масажни салони“ в „кварталите на червените фенери“ в тайландски градове на североизток. Затова веднага след ареста му през 2005 г. медиите му дадоха прякора „Тайландският Джак Изкормвача“, тъй като истинският Изкормвач, лондонски престъпник в края на 19 век, убива почти изключително проститутки.

Появиха се нови сведения за Джак Изкормвача (СНИМКИ)

Тайландското законодателство обаче му предоставя амнистия.

Амнистии се провеждат ежегодно на рождените дни на краля и кралицата на Тайланд и в дните на други важни събития, свързани с монархията: например смърт на краля и възкачване на новия монарх на престола. Пхумпхуанг се отличавал с примерно поведение в затвора, поради което доживотната му присъда първо се е превърнала в 20 години затвор, а след това бе била намалена на 14 години. През май 2019 г. арестуваният през 2005 г. сериен убиец, е освободен.

Както разследването установи, Пхумпхуанг се е срещнал с предполагаемата си нова жертва чрез социалната мрежа Facebook. Той се представил като адвокат в съдилищата на различни провинции на страната.

Департаментът за амнистии към министерството на правосъдието на Тайланд днес публично призна, че освобождаването на Пхумпхунг от затвора е "грешка в процедурата за амнистия на затворници". 
БТА