Навални е осъден на 9 години затвор. Руски съд призна намиращия се в затвора критик на Кремъл за виновен по обвинения в присвояване, измама и оскърбление на съда, пинформира АФП. "Навални е извършил измама, тоест кражба на чуждо имущество от организирана група", заяви съдийката Маргарита Котова, цитирана от кореспондент на АФП, присъстващ в залата. Котова прочете присъдата, постановена на изнесено заседание на съда в наказателната колония, където опозиционерът лежи вече около една година.

Руската прокуратура иска Навални да бъде вкаран в строг тъмничен затвор за 13 години

По-късно във вторник съдът призна Навални за виновен и за обида на магистрат по време на предишен процес за клевета срещу ветерана от Втората световна война Игнат Артьоменко - броени минути след като осъди критика на Кремъл за измама - двойно дело, което може да доведе до тежка присъда лишаване от свобода, предаде Франс прес.

„Навални прояви неуважение към съда, обиди съдия“, обяви Маргарита Котова. Освен това според следствените власти в Русия Навални е злоупотребил с близо 2,7 милиона рубли - дарения за неговия Фонд за борба с корупцията.

Русия обяви говорителката на Навални за издирване

Навални, най-яростният вътрешен критик на президента Владимир Путин, беше вкаран в затвора миналата година по стари обвинения в измама след нападението с нервнопаралитично вещество "Новичок", за което се обвинява Кремъл, припомня БГНЕС.

Настоящият процес се отнасяше до допълнителни обвинения в присвояване и неуважение към съда.Разследващите отправиха ново обвинение към Навални, че е откраднал за лични нужди дарения на стойност няколко милиона долара, предоставени на политическите му организации.

Миналата седмица прокурорът поиска присъдата на Навални да бъде удължена на 13 години и той да бъде преместен в наказателна колония със "строг режим", където ще бъде поставен при по-тежки условия.

Опозиционерът отрича всички обвинения.

БТА