Осъденият за геноцид Караджич не може да повярва на присъдата си
Осъденият за геноцид Караджич не може да повярва на присъдата си / БГНЕС, архив

Осъденият за геноцид и главен виновник за организирането на най-голямото клане в най-новата европейска история Радован Караджич се възползва от трагедията в Париж и Брюксел, за да се опита да се оневини за своите кървави престъпления.

В първата си реакция след произнасянето на присъдата той заяви, че това било „катастрофа" и "не можел да повярва". Според него присъдата се базирала на „импровизации, предположения, спекулации и указания, вместо на факти".

Караджич получи 40-годишна присъда за организиране на геноцид (ВИДЕО)

Караджич беше признат за виновен по общо десет обвинения от Международния трибунал за бивша Югославия в Хага, сред които и геноцид заради клането в Сребреница от 1995 г., при което загиват 8000 мюсюлмани, избити от босненските сърби. Трибуналът също така го призна за виновен и по обвиненията в престъпления срещу човечеството по време на войната в Босна (1992-1995).

Радован Караджич: Направих всичко, за да избегна войната

Караджич, който в момента е на 70 години, е най-високопоставеният политик от балканския конфликт през 90-те години на миналия век, който ще получи присъда, след като през 2006 г. бившият сръбски диктатор Слободан Милошевич почина в затвора.

Младич: Хагският трибунал е сатанински съд

Обвиненията на Караджич включваха участие в престъпна схема за „трайното премахване на мюсюлмански и босненски хърватски жители... от зоните, обявени като територия на босненските сърби". Това е извършено по време на безмилостна кампания по етническо прочистване, безразборни убийства, преследвания и терор, заявиха от прокуратурата на трибунала преди изслушването.

Източник: БГНЕС