Международният трибунал за военните престъпления в бивша Югославия призна Радован Караджич за виновен в престъпления срещу човечеството.

Трибуналът осъди на 40 години затвор бившия политически водач на босненските сърби по обвиненията в геноцид.

Съдиите отхвърлиха второто от двете му обвинения в геноцид. Съдът заяви, че няма неопровержими доказателства, че е извършван геноцид в трите общини в Босна - Приедор, Сански мост и Зворник.

Трибуналът също така обяви, че Караджич носи наказателна отговорност за убийства и преследвания на босненски мюсюлмани и хървати по време на войните през 90-те години.

Радован Караджич: Направих всичко, за да избегна войната

Четейки на глас присъдата, един от съдиите заяви, че Караджич е бил на върха на ръководството на босненските сърби. Той също така носи „индивидуална наказателна отговорност" за убийства, преследвания и взимане на заложници сред миротворците на ООН.

Караджич ще обжалва присъдата си, заяви неговият правен съветник пред сградата на институцията.

„Д-р Караджич е разочарован и изненадан. Той чувства, че е осъден по подразбиране, а не заради доказателства и ще обжалва присъдата", каза Петер Робинсон.

Бившият военновременен лидер на босненските сърби, който се укриваше 13 години от правосъдието, а след това прекара в Международния трибунал в Хага още седем, е обвинен за геноцида на мюсюлманите в Сребреница, най-кървавото престъпление в Европа след Втората световна война.

Генерал Ратко Младич, смятан за изпълнител на плановете на Караджич, също е съден в трибунала и процесът срещу него трябва да приключи тази година.

Младич: Хагският трибунал е сатанински съд

„Надявам се, че този съд ще изпълни мисията си и ще постави този човек зад решетките. Нашите деца са мъртви", заяви преди изслушването Мунира Субасич от организацията „Майки от Сребреница". „Надявам се, че лъжите, които бяха казани в Босна, ще бъдат разкрити", допълни тя докато група от около 100 демонстранти се събираше пред сградата на трибунала.

Броят на загиналите по време на войната в Босна, изправила един срещу друг православните сърби, бошняците мюсюлмани и католиците хървати, бе близо 100 000 души. 38 000 от тях - цивилни, главно мюсюлмани, показват данни на сараевския Център за изследвания и документация. Половината от 4,4-милионното население на страната се изселиха. Около 8000 босненски мюсюлмани бяха избити само в Сребреница през юли 1995 г.

Сараево бе под обсада 44 месеца по време на войната. Сръбски снайперисти и артилерия обстрелваха от свои позиции в планините, при което бяха убити над 10 000 души от всички етнически групи.

Караджич и Младич, подкрепяни от сръбския лидер Слободан Милошевич в Белград, са обвинени за планирано етническо прочистване и създаване на чисто сръбска зона в Босна.

Милошевич също бе съден в трибунала, но умря от инфаркт преди 10 години, преди присъдата му да бъде произнесена.

Караджич, който сега е на 70 години, бе арестуван в Белград през юли 2008 г. след 13 години бягство от правосъдието. Докато се укриваше, той си бе пуснал огромна брада и бе променил самоличността си, като се представяше за алтернативен лечител.

Източник: БТА, БГНЕС