Освиркаха Петро Порошенко на Майдана в Киев
Освиркаха Петро Порошенко на Майдана в Киев / БГНЕС

Президентът на Украйна Петро Порошенко бе посрещнат с възгласи на недоволство в Киев на церемония по повод първата годишнина от началото на проевропейското протестно движение на Майдана. Неговото кръвопролитно смазване през февруари доведе до свалянето на предишния украински режим, предадоха Франс прес и ТАСС.

"Позор! Защо никой не е наказан?", викаха десетки близки на жертвите на февруарските репресии по адрес на украинския президент, който положи венец на улица "Институтска", където са били убити повечето демонстранти.

В церемонията по полагане на венци участваха и премиерът Арсений Яценюк и председателят на парламента Олександър Турчинов. Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън присъстваше на събитието, но в крайна сметка реши да не излиза от колата си. "Този пост го заемате благодарение на кръвта на децата ни", викаха протестиращи на украинския държавен глава. "Порошенко, къде са убийците на децата ни?", пишеше на един транспарант.

На 21 ноември 2013 година тогавашният проруски режим на Украйна отказа да подпише споразумение за асоцииране с ЕС в полза на засилено сътрудничество с Русия. Това предизвика няколко седмици проевропейски демонстрации и раждането на протестното движение на Майдана - централния площад на Киев.

През февруари на Майдана се стигна до кървави сблъсъци, довели до около 100 жертви при все още неизяснени обстоятелства. След убийствата на Майдана тогавашният президент Виктор Янукович избяга в Русия и бе свален от власт. На 25 май на негово място бе избран прозападният милиардер Петро Порошенко.

Източник: БТА