Йозлем Тюреджи и Угур Шахин, основатели на фирма BioNTech, която заедно с американската компания Pfizer разработи една от ваксините срещу COVID-19, бяха удостоени с Ордена за заслуги на Федерална република Германия, едно о най-високите държавни отличия, предаде Франс прес.

"От януари (2020 г.) вие и колегите ви работехте денонощно, във време, когато мнозина в Германия все още се здрависваха, прегръщаха и живееха лекомислено", заяви германският президент Франк-Валтер Щайнмайер на церемонията в присъствието на канцлерката Ангела Меркел.

Ваксината, която се базира на технологията на информационната РНК, е "революционно откритие, което спасява живота и препитанието на хората и гарантира нашето социално, икономическо и културно оцеляване", подчерта президентът.

Йозлем Тюреджи и Угур Шахин, основатели на фирма BioNTech бяха удостоени с Ордена за заслуги на Федерална република Германия
Йозлем Тюреджи и Угур Шахин, основатели на фирма BioNTech бяха удостоени с Ордена за заслуги на Федерална република Германия БТА

Щайнмайер сравни "малката стартираща иновативна компания в Майнц" с "това, което бе легендарният гараж в семейния дом за компютърните ентусиасти през 70-те години" на миналия век като основателя на Apple Стив Джобс - пионери на цифровата революция.

Младата компания на двамата изследователи от турски произход обаче има над 2000 служители, припомни президентът. Сега тя струва над 1 милиард евро. Въпреки затрудненията с доставките на ваксини в Европа, Щайнмайер призова за "справедлив достъп" по света. "Пандемията заплашва всички ни и можем да я победим само заедно, което означава, когато населението във всички части на света бъде защитено от вируса", подчерта той и допълни, че пандемията ще бъде напълно изкоренена само когато бъде изкоренена навсякъде.

След като получи ордена, Йозлем Тюреджи заяви, че германската общественост не бива да се обезсърчава от третата вълна на епидемията. "Вече изминахме две трети от пътя. Последната част - следващите шест месеца - ще изисква много от нас. Трябва отново да обединим сили и да не допускаме да се обезсърчим от тази трета вълна, която може да трае дълго", призова тя, цитирана от ДПА.
БТА