/ БГНЕС
Северна Македония се превърна в модел за етническа хармония в едни много труден регион. Това каза македонският министър на външните работи Буяр Османи по време на отчета за изпълненото от неговото министерство през изминалата година, предаде БГНЕС.

По отношение на необходимостта от промени в Конституцията, което е едно от условията за започване на преговори за членство в ЕС на РСМ, ръководителят на дипломацията на РСМ Буяр Османи изрази днес увереност, че конституционните промени ще бъдат приети през следващата година, като подчерта, че няма нищо спорно във включването на българи, черногорци и хървати в Конституцията и оцени забележките на определени политически субекти като ежедневна политическа хореография в опит да се спечели допълнително политическа точка.

Османи подчерта, че от следващата седмица преговорите ще бъдат интензифицирани, за да се осигури мнозинство от две трети, което е необходимо за гласуване на необходимостта от отваряне на конституцията.

Днес на годишния брифинг за медиите той подчерта, че е крайно нечестно да се поставя един от най-важните въпроси за гражданите - членството в ЕС, в ежедневните политически битки и добави, че смята, че в хода на следващата година всички политически актьори ще видят това.

Османи отговори на журналистически въпрос относно позицията, изразена от Билал Касами, тоест подкрепа за конституционните промени в замяна на предсрочни избори следващата пролет или в противен случай радикализация на стъпките, които ще предприемат или протести. Той спомена, че никоя партия не е на позиция, че правата на етническите общности не трябва да се зачитат.

„Същността на конституционните промени е, че те не са никак спорни и всички сме съгласни с това, защото подхода, който държавата вече е възприела, като единно отношение към общностите, сега включва и другите общности, които при определени обстоятелства не са били включени. В нашия конституционен ред, освен 20-те процента, няма друга категоризация, която да изключва или включва една общност. Ако може за другите общности, защо да се изключват черногорците, хърватите и българите и какви ще са последствията за държавата, освен че ще потвърдим най-разпознаваемия ни имидж в света, който е връзката между общностите, междуетническата хармония, мултикултурната демокрация”, посочи Османи. Това е нашият най-голям плюс, който ни отваря вратите. Ние се превърнахме в държава-модел, която в един труден регион успя да създаде мултиетническа хармония, която е пример и за останалите държави как да си решават проблемите".

Според него в страната "никой не е срещу промените в Конституцията, но са срещу шантажа". "На това нещо няма дългосрочна алтернатива, защото това е част от преговорния процес с ЕС...Аз лично смятам, че ще изпълним тази цел. Вчера и лидерът на опозицията каза, че той не е срещу промените, а срещу шантажа", каза още Османи.

Относно възможността за нови блокади от страна на България ако има промяна в Конституцията, Османи каза, че няма основание за това в подписаните от документи и в рамката, но добави, че „не само София, но и други членове могат да ни блокират, ако искат, при положение че решенията в ЕС се вземат с консенсус”. Той допълни, че точно затова в момента се гради тази връзка с България, „за да няма аргументи за нови блокади в бъдеще”.
БГНЕС