САЩ са с най-много заразени и най-много починали в света от COVID-19
САЩ са с най-много заразени и най-много починали в света от COVID-19 / iStock/Getty Images
В Съединените щати бяха открити два нови варианта на SARS-CoV-2, които са дори по-заразни от този, появил се във Великобритания в края на миналата година. Това е заключението, до което са стигнали изследователите от Северна Америка, според заключенията на публикувано в сряда ново предварително проучване.

Първият от щамовете е мутирал по подобен начин на мутацията, която се е разпространила в цялото Обединено кралство, но другият е невиждан досега вариант, който е станал доминиращ само за няколко седмици в Калъмбъс, столицата на щата Охайо.Дан Джоунс, един от участниците в изследването и професор по патология в Държавния университет в Охайо, увери, че „щамът в Калъмбъс има генетичната основа на подобни случаи, които сме изследвали, но той представя три мутации, които биха означавали много важна еволюция".

Ограничаването на мобилността няма да е достатъчно за спиране на случаите на зараза. Експертът добавя, че този нов вариант увеличава „предаваемостта в сравнение с предходните варианти“ и предупреждава, че мерки като ограничаване на движението няма да бъдат достатъчни, за да се предотврати разпространението на този нов щам.

Според изследванията тези два нови варианта произхождат от мутации в Съединените щати и не са внесени от други страни от март насам, когато учените започнаха задълбочено изследване на коронавируса, усилие, което се ускори през последните седмици заради разпространението на щамовете. Изследването, което тепърва ще бъде оценено от научната общност, както всяка подобна разработка, потвърждава, че коронавирусът е във фаза на значителни промени в генетичния си състав и затова е все още рано да се определи степента на заразност на откритите нови щамове.

По отношение на това дали вече одобрените ваксини, като тези на Pfizer / BioNTech и Moderna, ще бъдат ефективни срещу тези варианти, участниците в изследването посочват, че все още е твърде рано да се знае дали те реагират или не.

Появата на тези нови щамове вече беше прогнозирана в началото на януари от работната група на Белия дом, която предупреди, че може да има „американски вариант“.

В Съединените щати се прибавят между 200 000 и 300 000 нови положителни случаи всеки ден, с повече от 4000 смъртни случая.

Тези два нови щама с произход от САЩ се присъединяват към южноафриканските, британските и двата бразилски, които се появиха през последните седмици. Поради тази причина комитетът на Световната здравна организация (СЗО) ще се срещне спешно този четвъртък, за да анализира тези нови варианти, които касаят властите по света и които също са умножили инфекциите в почти всички части на планетата.

Превод и редакция: DarikNews