Еманюел Макрон
Еманюел Макрон / БГНЕС
Френското правосъдие започна разследване по подозрение във фаворитизъм при пътуване в Лас Вегас през януари 2016 г. на кандидата за президент Еманюел Макрон, който по онова време е бил министър на икономиката, предаде Франс прес.
 
Разследването е започнато вчера, уточни съдебен източник. То е предизвикано от доклад на Генералния финансов инспекторат от 8 март, който подозира фаворитизъм при организирането на тази среща с френски предприемачи, извършено от френския комуникационен гигант Хавас без предварително набиране на оферти.

Официално обвиниха Франсоа Фийон в злоупотреба с държавни средства
 
"Това в никакъв случай не е афера Макрон", реагира член на обкръжението на Макрон, който изтъкна, че изборът на организатора "не се прави от министъра или канцеларията му".
 
Според седмичника "Канар аншене", който разкри случая, общите разходи по срещата са достигнали 381 759 евро, в това число 100 000 евро хотелски разноски.
 
При това свое посещение на технологична изложба в Лас Вегас Макрон бе аплодиран от над 500 обществени дейци и ръководители на френски фирми.
 
Кандидатът за президент на Франция Фийон ще се сдобие с обвинения

Бившият министър на президента социалист Франсоа Оланд, който сега се състезава като центрист и е фаворит за спечелване на президентските избори, неотдавна отрече да носи отговорност по този случай.
 
"Моето министерство, когато бях министър, винаги е спазвало правилата за набирания на оферти и публични търгове", увери Макрон.
 
Редица негови сътрудници в министерството на икономиката са били бивши служители на Хавас, отбелязва АФП.

Говорителят на кампанията на Франсоа Фийон е разследван за данъчни измами
 
Еманюел Макрон, неговата канцелария и министерството не носят никаква отговорност в този случай, увери на 8 март сегашният икономически министър Мишел Сапен, който възложи на инспектората да направи разследване.
 
"Това е грешка на "Бизнес Франс", заяви той, говорейки за рекламна служба към министерството на икономиката. "Ако е преценила, че сроковете са твърде кратки, тя е можела да каже, че не може да организира събитието съгласно правилата, но това не е направено", заяви Сапен.
 
"Бизнес Франс" призна отговорността си за неправомерното организиране на срещата в Лас Вегас.

„Анти евро планът” на Льо Пен ще струва на Франция по 30 млрд. годишно
БТА