Поредно нападение в Сомалия
Поредно нападение в Сомалия / БТА
Сомалийската полиция съобщи, че осем души са били убити при крайпътен бомбен атентат в централна Сомалия, където е в ход голяма офанзива за отвоюване на територия от джихадистите. Нападението е извършено от ислямистката групировка „Ал Шабааб” в събота следобед в Булобурде, град в окръг Хиран, където правителствените сили и клановите милиции се бият срещу свързаните с „Ал Кайда” екстремисти от средата на миналата година.

Най-малко 8 цивилни жертви при нападението на хотел в столицата на Сомалия

Атентаторът е взривил натоварена с експлозиви кола в близост до административна сграда, каза Абдулахи Мохамуд, началник на местната полиция. „Петима души бяха убити на място, докато други трима починаха през нощта в болница“, каза той, добавяйки, че атентаторът е планирал да унищожи главния мост на града, преди да пренасочи атаката към цивилен район. Свидетели казаха, че експлозията е повредила сгради и главната джамия в града. "Видях телата на петима души. Двама бяха старейшини, които излизаха от джамията", каза Мухидин Сокороу, който е свидетел на взрива.
 


Отделно полицията каза, че кола бомба е била взривена в Джалалакси, друг град в Хиран, но е загинал само нападателят. Второ нападение е осуетено и заподозреният е задържан при опит да избяга от превозно средство, пълно с експлозиви, каза полицията. „Ал Шабааб” пое отговорност и за трите атаки в съобщение, предадено чрез нейната комуникационна услуга.

Екстремистите воюват срещу крехкото централно правителство, подкрепяно от международната общност в продължение на 15 години. Те извършват нападения както в Сомалия, така и в съседните страни. През последните месеци армията и милициите на местните кланове си върнаха части от територия в централната част на страната в хода на операция, подкрепена от въздушни удари на САЩ и сили на Африканския съюз. Но бунтовниците често отвръщаха с кървави атаки, подчертавайки способността им да нанасят удари в сърцето на сомалийските градове и военни съоръжения въпреки офанзивата.
 


19 бяха убити при две коли-бомби в Махас, град също в Хиран, по-рано този месец.
БГНЕС