/ iStock/Getty Images
Новите дати за отложената с година Олимпиада в Токио ще бъдат разкрити тази седмица, обявиха организаторите в понеделник, след като COVID-19 форсира провеждането им през 2021.

Председателят на Организационния комитет Йоширо Мори заяви пред журналисти, че се обсъждат вариантите за провеждане на Игрите през пролетта и лятото, като очаква съвсем скоро решение на Международния олимпийски комитет (МОК). „Мисля, че ще има някаква форма на комуникация от президента на МОК Томас Бах“, каза той.

Олимпийските игри в Токио 2020 трябваше да се проведат по план между 24 юли-9 август, но пандемията от коронавирус принуди първото в историята отлагане на Игрите в мирни времена.

МОК и Япония настояваха седмици наред, че най-големият международен спортен форум ще се състои, но бързото разпространение на заразата предизвика негодувание из атлети и спортни федерации. Олимпиадата е най-голямата жертва сред спортните събития, които бяха отложени или отменени заради глобалната криза.

Отложиха Игрите в Токио за 2021

Появоха се спекулации, че японските организатори ще се възползват от прозореца през пролетта в опит да избегнат летните жеги в Токио. Поради екстремните температури традиционният маратон бе преместен в Сапоро – град на 800 км северно от столицата, където времето е по-хладно дори в пика на лятото.

Но предвид пандемията и нуждата от време за подготовка, вероятно Игрите започнат на 23 юли 2021. За това съобщи местната телевизия NHK през уикенда.

Отлагането докара на организаторите „безпрецедентната“ задача да реорганизират събитие, за което са се готвили седем години, и изпълнителният директор на Токио 2020 Тоширо Муто призна, че допълнителните разходи ще бъдат „огромни“.

Според последните данни от бюджета Игрите трябваше да струват на организаторите 12.6 млрд. долара, поделени между организационния комитет, правителството на Япония и столицата Токио.

Въпреки това, според публикуван одит на правителството, то е похарчило далеч повече от тази сума – за артикули, които организаторите твърдят, че са свързани само периферно с Олимпийските игри.
БГНЕС