Виктор Орбан
Виктор Орбан / Gulliver/Getty Images
Унгария ще ускори програмата си за развитие на отбранителните си способности, заяви премиерът Виктор Орбан пред държавното радио, съобщи Ройтерс.

„Трябва радикално да увеличим отбранителните си способности“, каза Орбан. Той отново подчерта, че в интерес на Унгария е войната в съседна Украйна да приключи възможно най-скоро.

След срещата на върха на НАТО, на която алиансът също така се съгласи да приеме Финландия и Швеция, Орбан заяви, че "военните реалности“ бавно се проявяват в Украйна, страната губи много войници всеки ден и докато фронтът изглежда все още далеч от Унгария, ситуацията може да се промени. Той повтори, че Унгария, като съюзник на НАТО, трябва да стои настрана от войната.

„Трябва да стартираме двигателите... и да ускорим програмата си за развитие на отбраната", каза Орбан.

Орбан, който беше преизбран през април с голяма изборна победа за четвърти пореден мандат, заяви, че Унгария дори не е готова да преговаря за евентуално ембарго на ЕС или ограничения върху вноса на руски газ, тъй като това би причинило големи проблеми на унгарската икономика.

„Не са необходими санкции, а незабавно прекратяване на огъня и преговори за мир", каза той, като добави, че мирът също е необходим, за да се ограничи това, което той нарече „военна инфлация“.

Инфлацията в Унгария е двуцифрена, въпреки въведените тавани на цените при горивата, сметките за енергия и основните хранителни продукти, което принуди Националната банка на Унгария във вторник да повиши основния си лихвен процент до 7,75%.
БТА