Джордж Пел
Джордж Пел / gettyimages.com
Той беше осъден за сексуално насилие върху две момчета, но винаги е отричал обвиненията и е пледирал за невинност
Австралийският кардинал Джордж Пел беше освободен от затвора, след като Върховният съд отмени присъдата му за сексуални посегателства над малолетни, предаде БНТ.

Бившият ковчежник и съветник на папа Франциск е най-високопоставеният служител на Ватикана, който получи ефективна присъда по дело от такова естество.
Преди две години Пел беше осъден на 6 години затвор за блудство с две момчета през 1996.

Осъдиха за педофилия високопоставен кардинал

Решението на седемчленния състав на съда е взето единодушно. През цялото време на тежкия процес кардинал Джордж Пел отричаше обвиненията. 78-годишният Пел излежа една от шестте години, на които беше осъден. Според мнозина наказанието е твърде малко, на фона на очакваните 50 години.
 


Делото "Пел" беше прието като послание, че подобни деяния вече няма да се прикриват от Ватикана.
 


Именно в тази връзка папа Франциск посвети тазсутрешната си меса на всички страдащи от несправедливи присъди. Това стана само няколко часа, след като се опвоести решението на Върховния съд на Австралия, предаде Ройтерс.
 


"Днес бих искал да се помоля за всички онези, които страдат от несправедливи присъди вследствие на непримиримост (срещу тях)", каза Франциск в началото на месата, без да се беше подготвял предварително за това изказване. Той не спомена поименно Пел.

Ватиканът изпитва срам и тъга след доклада за сексуален тормоз от свещеници

На всяка сутрешна литургия в резиденцията си папата избира на какво да бъде посветена тя, например на бедните, бездомните или на болните.

Засега няма коментар от Ватикана за присъдата на Пел, която бива произнесена в разгара на Страстната седмица за католиците.

Франциск, който през 2014 г. назначи австралийския кардинал Пел за завеждащ финансите на Ватикана, е заявявал, че ще коментира делото само след като бъдат изчерпани всички средства за обжалване.

Официален коментар на Ватикана се очаква по-късно днес и не е ясно дали самият папа ще се изкаже лично по въпроса.

В своя материал за решението на Върховния съд на Австралия официалният сайт "Ватикан нюз" припомня, че Пел винаги е твърдял, че е невинен и че има право да се защитава, докато процесът не приключи на всички съдебни инстанции.
БНТ, БТА