Опра Уинфри
Опра Уинфри / Gettyimages
Американската телевизионна водеща Опра Уинфри днес навършва 65 години, предаде ТАСС.

От мизерията до върха: Опра Уинфри на 65 (СНИМКИ)
 
Опра Уинфри е родена на 29 януари 1954 г. в град Косиаско, Мисисипи. Истинското й име е Орпа Гейл Уинфри, но от малка я наричат Опра. Майка й е непълнолетна, а бащата - военен, и до шестгодишна възраст я гледа баба й. Тя много се грижи за нея - на две години и половина детето умее да чете и пише, а на три години демонстрира ораторския си талант, като разказва глави от Библията в местната църква.

Какво ще се случи, ако Опра и Тръмп се конкурират на президентски избори?

Опра Уинфри
Gulliver/Getty Images

По-късно Опра Уинфри се премества да живее при майка си в Милоуки. Когато е деветгодишна е изнасилена от братовчед, а по-късно и от чичо си и други братовчеди. За тези инциденти разказва едва на зряла възраст - в своето токшоу през 1986 г. На 14 години ражда, но детето й умира. Тогава живее с баща си в Нашвил, който й помага и тя става по-старателна ученичка.
 
В гимназията Уинфри участва в конкурси по четене. Така я забелязват от местно радио и през 1970 г. започва да чете вечерни новини. По-късно спечелва стипендия и следва в университета на Тенеси. На 19 години води телевизионни новини, след това работи като репортер. През 1977 г. започва да води сутрешното шоу "Хората говорят" ("People Are Talking").

Опра Уинфри е най-влиятелната знаменитост

Опра Уинфри
БГНЕС

От 1986 до 2011 г. води телевизионното предаване "Шоуто на Опра Уинфри". То става много популярно. През 2011 г. се излъчва в 150 страни. С него Опра Уинфри завоюва 16 награди "Еми", а през 2002 г. то е включено в списъка на "50-те най-велики шоута в американската история" на сп. "Ти Ви Гайд".
 
Опра Уинфри е известна и като актриса. През 1985 г. дебютира с второстепенна роля в "Пурпурен цвят" на Стивън Спилбърг. Продуцира и участва в около 30 филма, най-новият от които е приключенският "Гънка във времето" (2018 г.).

Животът на Опра Уинфри - път от гетото до върха
 
Съавторка е на множество книги, включително с кулинарни рецепти и съвети за правилно хранене . През 2014 г. издава книгата "Това, което знам със сигурност/ What I Know for Sure" за преодоляване на житейските трудности.
 
Даренията й са равни на около 425 милиона щатски долара. По съвет на Нелсън Мандела през 2000 г. създава фондация за развитие на лидерски качества у момичетата, а през 2007 г. основава училище за момичета в Южна Африка. През 2013 г. дарява 12 милиона долара за съхранение на афроамериканското изкуство.

Опра Уинфри ще изненада публиката с... готварска книга

Опра Уинфри
Gulliver/Getty Images

През 2012 г. получава почетна награда "Оскар" за хуманитарна дейност (специалното отличие "Джийн Хършолт"), а през 2018 г. - почетен "Златен глобус" - награда "Сесил Б. Де Мил". Неведнъж е печелила наградата "Изборът на публиката".
 
През 2013 г. е удостоена с Президентски медал за свобода - за принос в областта на културата.

Опра Уинфри е първата чернокожа милиардерка
 
През 2018 г. Опра Уинфри заема 20-то място в списъка на сп. "Форбс" за най-влиятелните жени. Състоянието й възлиза на 2,6 милиарда долара.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА