Опитът за преврат в Турция не затрудни общата борба срещу ИД, увери Кери
Опитът за преврат в Турция не затрудни общата борба срещу ИД, увери Кери / БГНЕС, архив

Опитът за преврат в Турция не е оказал сериозно негативно влияние върху борбата с терористичната групировка "Ислямска държава", която водят САЩ и техните съюзници в Ирак и Сирия, каза днес държавният секретар на САЩ Джон Кери по телевизия Си Ен Ен, цитирана от ТАСС и Ройтерс.

Според него имало е само "незначителна пауза" в противодействието на ИД, която не е оказала влияние върху общия курс на действията". Кери отбеляза също, че Вашингтон засега не разполага с цялата информация за събитията в Турция, където в нощта срещу събота бе извършен опит за военен преврат.

Кери определи като вредни твърденията, че САЩ са замесени в опита за преврат в Турция

Турция е ключов съюзник на САЩ в региона и разреши на Вашингтон да използва нейната военновъздушна база в Инджирлик за въздушни удари срещу ИД. Въздушните операции оттам бяха спрени за кратко по време на потушаването на военния метеж в Турция, но вече са възобновени.

Кери освен това каза, че САЩ засега не са получили официално искане от турските власти за екстрадицията на ислямския опозиционер Фетхуллах Гюлен. Ние винаги сме казвали - дайте ни доказателства, сериозни юридически основания", посочи държавният секретар, като добави, че Вашингтон чака искане от Анкара по въпроса.

Източник: БТА