Опелото на Бюлент Еджевит ще бъде в събота
Опелото на Бюлент Еджевит ще бъде в събота / netinfo

Бившият турски премиер Бюлент Еджевит ще бъде погребан в събота. Първоначално чрез медиите бе обявено, че погребалната церемония ще бъде в сряда.

Според информация на Си Ен Ен Тюрк корекцията е направена по настояване на съпругата на починалия, г-жа Рахшан Еджевит и на ръководството на Демократическата лява партия, чийто лидер бе Бюлент Еджевит.

Мотивът за отлагането е,че се очаква да дойдат много хора от най-отдалечените краища на страната, за да присъстват на церемонията.

Съобщено бе, че съгласно указ на Държавния съвет Бюлент Еджевит ще бъде погребан в Държавното гробище в Анкара.

Покойният премиер и президент Тургут Йозал бе погребан в специална гробница, намираща се на един хълм край Истанбул.

Бившият турски премиер Бюлент Еджевит почина на 5 ноември в 22,40 ч. на 81-годишна възраст вследствие на дихателна и сърдечна недостатъчност, сочи официалната диагноза. От около пет месеца той бе на лечение във военната болница Гата в Анкара, където се поддържаше на системи.

Бюлент Еджевит е един от най-популярните политици-социалдемократи не само в Турция, но в Европа. За милиони турци той има славата на най-почтения, най-човечния и най-уважаван политик и човек в близо 50-годишния период, през който бе на политическата сцена.

Милиони турци го обичат и почитат най-вече заради завземането на турската част на остров Кипър (тогава той бе министър-председател) и затова го наричат Героят на Кипър,това е най-популярното му име. По време на военния преврат през 1990 г. Бюлент Еджевит е изпратен в затвора. Той отново става през 1998 г., когато Демократическата лява партия спечели изборите в коалиция с националистите и Отечествената партия на Месут Йълмаз.

Еджевит е известен и с поетичното си творчество и най-вече с прочувствени стихове, написани в знак на обич към съпругата Рахшан, която винаги е било заедно с него и в политическата дейност.

Пред сградата на Демократическата лява партия и пред дома на покойния в Анкара днес постоянно има много хора, дошли да изкажат съболезнования. Всички турски лидери направиха изявления по повод смъртта на Бюлент Еджевит. Централните турски вестници "Хюрриет", "Миллиет", "Сабах", "Заман" излязоха с траурни заглавни страници.