/ БГНЕС
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за слагане на край на ерата на "ядрения шантаж", предаде Франс прес.

"Студената война доведе човечеството на няколко минути от унищожението. Днес, десетилетия след падането на Берлинската стена, ние отново чуваме ядрени заплахи", каза Гутериш на специално заседание на Общото събрание на ООН по случай Международния ден за пълното премахване на ядрените оръжия вчера.

В сряда а руският президент Владимир Путин заплаши, че може да използва ядрени оръжия, за да защити страната си, на фона на войната в Украйна.

"Трябва да бъде сложен край на ерата на ядрения шантаж", призова Гутериш вчера.

Миналата седмица Съединените щати обявиха, че са използвали частни канали, за да предупредят Русия да спре да заплашва, че може да използва ядрени оръжия, като са й дали да разбере, че в такъв случай ще понесе "катастрофални последици", припомня АФП.

Понеделник бе и последният ден от общополитическите дебати в рамките на 77-ата годишна сесия на Общото събрание на ООН. Някои от най-яростните критици на Запада използваха тази най-висока дипломатическа трибуна, за да обвинят САЩ и техните съюзници, че се опитват да наложат своята воля на света, отбелязва АП.

Сирийският министър на външните работи Файсал Мекдад призова силите на оглавяваната от Съединените щати международна коалиция да напуснат страната му.

Джо Байдън "се заяде с нас", каза севернокорейският постоянен представител при ООН Сон Ким и отхвърли посланието, което президентът на САЩ отправи от същата трибуна няколко дни по-рано.

Тогава Байдън не спомена Сирия изрично, но разкритикува за кратко Северна Корея, че "продължава нагло да нарушава санкциите", наложени й от ООН заради нейните ядрени дейности.

"Нека бъда ясен, ние никога не сме признавали такива резолюции, които оказват натиск", тъй като ги смятаме за американски цели, просто потвърдени от международната общност, каза севернокорейският дипломат.
БТА