Антониу Гутериш
Антониу Гутериш / Gulliver/Getty Images
ООН ще се стреми към установяване на "хуманитарно прекратяване на огъня" между Русия и Украйна и възнамерява да изпрати своя заместник-генерален секретар, отговарящ за хуманитарните въпроси, в Москва и Киев, съобщи днес генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, цитиран от Франс прес.

На пресконференция в централата на ООН в Ню Йорк Гутериш каза, че е „помолил Мартин Грифитс (заместник-генерален секретар по хуманитарните въпроси) незабавно да проучи с участващите в конфликта страни възможностите за споразумения и договорености за хуманитарно прекратяване на огъня в Украйна".

Попитан от журналисти за практическите аспекти на задачата, поверена на Грифитс, Гутериш уточни, че неговият заместник ще се върне от Кабул, където се намира в момента, и каза „надявам се, че може да отиде както в Москва, така и в Киев възможно най-скоро ".

Генералният секретар на ООН осъди факта, че „от началото на руската инвазия преди месец войната доведе до безсмислена загуба на хиляди човешки животи, разселване на 10 милиона души, предимно жени и деца, и системно унищожаване на критична инфраструктура“ в Украйна. „Това трябва да спре“, каза дипломатът.

Гутериш призова също за незабавно прекратяване на огъня по хуманитарни причини, "за да се позволи напредъкът на сериозните политически преговори, насочени към постигане на мирно споразумение, базирано върху принципите на Устава на ООН", отбелязва Ройтерс.

Миналия четвъртък Общото събрание на ООН прие с огромно мнозинство от 140 гласа нова необвързваща резолюция, която изисква от Русия незабавното прекратяване на нейната агресия срещу Украйна.

Украинските власти бяха разтревожени днес от влошаване на ситуацията в обсаденото пристанище Мариупол, където вече са загинали най-малко 5000 души, в навечерието на новите преговори между руски и украински преговарящи в Истанбул.
БТА