Харков Украйн
Харков Украйн / БГНЕС
Върховният комисар на ООН по правата на човека предупреди днес международната общност, че руското нахлуване в Украйна излага на ядрена заплаха "цялото човечество", предаде Франс прес.

"Военното нападение на Руската федерация срещу Украйна отвори нова и опасна глава от световната история", каза Мишел Бачелет пред Съвета на ООН по правата на човека в Женева.

Поставянето на руските ядрени сили в повишена готовност дни след първата атака срещу Украйна "подчертава тежестта на рисковете за цялото човечество", добави тя.
Четирийсет и седемте членки на Съвета се събраха по искане на Киев за спешни дебати по повод войната в Украйна. Украинските власти внесоха проекторезолюция с искане за международно разследване.

Елисейският дворец: Макрон смята, че най-лошото тепърва предстои в Украйна


Руската инвазия "се отразява в огромни мащаби върху човешките права на милиони хора в Украйна", каза Мишел Бачелет, осъждайки нападението.

По последни данни на ООН от началото на бойните действия на 24 февруари в Украйна са загинали 230 цивилни, включително 15 деца, а 525 са ранени. Бачелет обаче заяви, че реалните числа са много по-високи.

"Повечето загинали цивилни са убити от тежка артилерия, системи за залпов ракетен огън и при въздушни удари в населени зони", а "обезпокоителни информации сочат, че срещу цивилни обекти се използват касетъчни боеприпаси", каза тя.

Дискусиите се очаква да продължат утре и Украйна се надява да бъде приета резолюция, която призовава "за бързо и проверимо изтегляне на руските войски от цялата международно призната територия на" страната, и настоява да бъде образувана първоначално за срок от една година "международна независима разследваща комисия", каквато е създадена вече за Сирия.

Някои неправителствени организации биха желали текстът да съдържа и критики срещу положението с човешките права в Русия, а също и да настоява страната да бъде изключена от Съвета на ООН по правата на човека.
БТА