/ БТА
Възможно е Русия да е екзекутирала повече от 30 неотдавна пленени украински войници тази зима, става ясно от информация, получена от службата на ООН за човешките права, съобщи изданието "Политико".

Службата на Върховния комисар на ООН по правата на човека е потвърдила "три случая, при които руски военнослужещи са екзекутирали седем украински войници", пише в най-новия доклад на ООН за състоянието на човешките права в Украйна, публикуван вчера.

От декември до януари, докато нахлулите в Украйна сили на президента Владимир Путин бързо напредваха в Авдеевка в Донецка област и се опитваха да отвоюват Роботине в Запорожка област, в социалните медии бяха публикувани десетки клипове на екзекуции, посочва "Политико". В осем от случаите на клиповете се вижда как руски военнослужещи убиват украински военнопленници, които са сложили оръжие или използват украински военнопленници като човешки щитове.

"Към 29 февруари 2024 Службата на Върховния комисар на ООН по правата на човека получи информация, потвърждаваща достоверността на един от тези видеоклипове", се казва в доклада. "Във въпросното видео изглежда, че група въоръжени руски войници застава на 15-20 метра зад трима украински войници, които са застанали на колене с ръце зад главите. След няколко секунди от оръжията на руските войници излиза дим и украинските военни падат на земята", добавя доклада. "След това един от въоръжените войници се приближава до телата и стреля по един от войниците, който лежи на земята", се казва още в доклада.

Тази зима Русия освободи 60 украински военнопленници, отбелязва "Политико". Един от тях е потвърдил пред Службата на Върховния комисар на ООН по правата на човека, че заснетото на видеоклипа се е случило близо до Роботине през декември 2023 г. и че убитите войници са от неговото подразделение.

В друг случай трима украински военнопленници, заловени от руски войски, са били екзекутирани в началото на януари 2024 г. в Запорожка област.

"Според свидетел двама украински войници били екзекутирани на място, след като се предали. Руските войници убили трети украински военнопленник, който бил ранен от мина, докато извършвал разминиране по принуда от страна на руските военни", пише в доклада.
Освободените военнопленници казали на служители на ООН, че руските сили са ги изтезавали, докато са били в плен.

"В един случай украински военнопленник описал как бил пленен от руските въоръжени сили през ноември 2023 г. в Запорожка област и бил отведен в барака в частен дом, където трима руски войници го разпитвали и изтезавали, за да извлекат информация с военен характер", пише в доклада.

"Извършителите го ритали в лицето и тялото толкова силно, че му счупили ребрата, задушавали го с найлонова торба и заплашвали да го екзекутират и да му отрежат ухото, докато притискали нож към него", добавя доклада.

Според доклада 39 от 60 военнопленници също така "разкрили, че са били подложени на сексуално насилие в плен, включително опити за изнасилване, заплахи за изнасилване и кастрация, побои или прилагане на електрически шокове върху гениталиите, както и многократно насилствено разголване, включително по време на разпити и с цел проверка за татуировки".

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Владимир Арангелов/БТА