ООН праща миротворци в Дарфур
ООН праща миротворци в Дарфур / netinfo

Съветът за сигурност на ООН единодушно гласува да позволи в суданската област Дарфур да бъде разположена 26-хилядна мироопазваща мисия. Целта е да бъдат спрени нападенията срещу двата милиона бежанци в областта, предаде Ройтерс.

Първата година от съвместната операция на ООН и на Африканския съюз ще струва над 2 милиарда долара.

Приетата резолюция на Съвета за сигурност разрешава да се използва сила при самозащита, за да осигурят свободното придвижване на хуманитарните работници и при в защита на цивилни, станали обект на нападение, посочва БТА.

Резолюцията обаче не позволява мироопазващите сили да конфискуват и унищожават незаконно притежавано оръжие. В приетия документ не е включена и заплахата, че на Судан може да бъдат наложени санкции, ако пречи на прилагането на решението на ООН.

Новите сили на ООН ще се наричат Мисия на Обединените нации и на Африканския съюз в Дарфур (United Nations-African Union Mission in Darfur - UNAMID). Те ще бъдат съставени максимум от 19 555 военнослужащи и 6432 полицаи. В новите сили на ООН ще бъдат включени зле екипираните и финансирани 7 хиляди войници на Африканския съюз, които вече се намират в Дарфур.

Над два милиона души бяха принудени да напуснат домовете си в Дарфур заради изнасилванията, грабежите, убийствата и бомбардирането на района от суданстското правителство. През 2003 г. местни бунтовници, повечето от които не бяха от арабски произход, се опълчиха срещу правителството в Хартум, недоволни, че то пренебрегва бедния им район. По-късно бунтовниците се разцепиха на десетки групи, много от които воюват помежду си.