Ивицата Газа, която се гърчи от масирания отговор на Израел на кървавото нахлуване на Хамас по границата на 7 октомври, се нуждае от огромни количества хуманитарна помощ, около 100 камиона на ден, съобщиха източници от ООН.

"Трябва да започнем със сериозен брой камиони, които да влязат, и да достигнем до 100 камиона на ден", заяви координаторът на ООН за спешна помощ Мартин Грифитс пред Си Ен Ен.

"Водихме изключително подробни преговори със страните, за да постигнем разбирателство и споразумение за това как точно ще изглежда програмата за помощ в южната част на Газа", каза Грифитс.

Той говори часове след като президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че е получил израелски уверения, че помощта ще влиза през граничния пункт Рафах на границата между Газа и Египет в южния край на Ивицата Газа.

Грифитс отбеляза, че ООН, включително нейната агенция за развитие "Помощ за палестинските бежанци и организация на работата" (UNRWA), разполага с около 14 000 служители в ивицата, които да помагат при разпределението.

Като взе предвид и колегите си от организацията за помощ "Червен полумесец", Грифитс, който в Кайро преговаря с египетските власти, заяви: "Имаме ресурсите да направим това."

Засега тонове помощи остават блокирани в Синайската пустиня, като пропускателният пункт Рафах от палестинската страна е затворен след четири бомбардировки тази седмица.

Кабинетът на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху заяви по-рано, че Израел няма да възпрепятства пристигането на хуманитарна помощ през Египет под формата на храна, вода и лекарства.

Грифитс подчерта, че помощта ще бъде предназначена за цивилното население, а не за Хамас, контролиращ Ивицата Газа, в която живеят 2,4 млн. души.
БГНЕС