/ iStock/Getty Images
Хората са виновни за "безпрецедентната" промяна на климата, се казва в доклад на Междуправителствената експертна група на ООН за климатичните промени, цитиран от световните информационни агенции.

Документът беше официално представен днес на пресконференция в Женева. Той е съставен на базата на проучвания на повече от 14 хиляди световни експерти.
 
В него се посочва, че е необходимо драстично да се намалят отделяните вредни емисии газове. Ако не се предприемат незабавни, бързи и мащабни действия в тази посока, средната стойност на температурата в глобален мащаб вероятно ще се увеличи с над 1,5 градуса Целзий в следващите 20 години. Според учените това може да има катастрофални последствия по целия свят.
 

Учените са категорични, че климатичните промени са в основата на смъртоносните горещи вълни, ураганите и други метеорологични крайности, на които ставаме свидетели в момента. Очаква се те да станат още по-интензивни.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш определи доклада като "код червено за човечеството". Той призова за прекратяване на използването на въглища и други изкопаеми горива, които предизвикват най-голямото замърсяване на околната среда.
БТА