/ ThinkStock/Getty Images
Приблизително 115 милиона момчета и мъже по света са сключили брак като деца, 23 милиона от тях преди 15-годишна възраст, съобщи агенцията на ООН за децата в първото по рода си задълбочено проучване на децата младоженци.

В Централноафриканската република е най-разпространена практиката за женене на момчета - 28%, следвана от Никарагуа с 19% и Мадагаскар с 13%.

Явлението Грета Тунберг, от което светът имаше спешна нужда

Данните от 82 страни показват, че във висок процент от страните в света мъжете се женят още като момчета. Основно това се случва в Африка, Латинска Америка, Южна Азия и Източна Азия и Тихия океанския регион.

Децата младоженци са принудени да поемат отговорностите на възрастни, за които може да не са готови”, каза изпълнителният директор на УНИЦЕФ Хенриета Фор.

"Ранните бракове водят до ранно бащинство, а с това и до допълнителен натиск за осигуряване на семейство, скъсяване на образованието и възможностите за работа", допълни още Фор.

Заради сексуалното насилие: Транспортът в Делхи безплатен за жените

В световен мащаб детските бракове засягат непропорционално повече момичетата, отколкото момчетата.

Една от всеки пет млади жени на възраст между 20 и 24 години е омъжена преди 18-тия си рожден ден, в сравнение с един на 30 млади мъже.

Според оценките на УНИЦЕФ в целия свят броят на младоженците и булките деца е 765 милиона.
БГНЕС