Новият ръководител на ООН по правата на човека изрази тревога от ескалацията на конфликта в Украйна, настоявайки цивилните граждани да бъдат защитени.

"Всяка ескалация на военните действия е дълбоко обезпокоителна за нас, а това се случва в Украйна", заяви върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк пред репортери в Женева в първия си работен ден на този пост.

Серия от експлозии в Киев, според Украйна атаката е от дронове камикадзе

По-рано в понеделник Киев беше ударен от серия от атаки, определени от канцеларията на украинския президент заяви за "дронове-камикадзе".

Тези атаки бяха извършени точно седмица след като Русия нанесе масирана вълна от ракетни удари по украинската столица и градове в цялата страна.

"Получихме съобщения от нашите колеги на място за тези атаки с дронове", заяви Тюрк, която наследява бившия чилийски президент Мишел Бачелет начело на Службата на ООН за правата на човека.

"Абсолютно важно е гражданските обекти, цивилните граждани, да не бъдат обект на нападение", каза той и предупреди: "Това е много трудно в гъсто населените градски райони."

Наш сънародник от Запорожие: Всеки ден има ракетни удари, не е възможно да се скриеш

Тюрк, австрийски гражданин, който е прекарал по-голямата част от кариерата си в системата на ООН, подчерта, че спазването на международното право е "абсолютно критично". "Големият призив е да се деескалира ситуацията и да се намерят начини и средства за спазване на международното право", каза той.

"В крайна сметка става въпрос за човешки същества, които не участват във военни действия, и те трябва да бъдат защитени." /АФП

БГНЕС