/ iStock/Getty Images
Там притежаването на най-малко 50 гр метамфетамини се смята за трафик на дрога, вината се признава автоматично и се налага смъртна присъда чрез обесване
Висшият апелативен съд на Малазия оневини австралийка, осъдена на смърт за трафик на наркотици, предадоха световните агенции.

55-годишната Мария Елвира Пинто Еспосто, която е майка на четири деца и която има и внуци, беше арестувана през декември 2014 г. на летището в Куала Лумпур, където преминавала транзитно, след като в раницата й бяха открити 1,1 килограма метамфетамини. Жената твърдеше, че нищо не знае за дрогата в багажа. Първоинстанционен съд първоначално прие, че тя е невинна, но прокуратурата обжалва и на по-висша инстанция тя беше осъдена. пПоследва обжалване от нейна страна и така се стигна до разглеждане на случая във Висшия апелативен съд и до оневиняването.

Европол: Български и румънски превозвачи участват в наркоразпространението


В Малайзия притежаването на най-малко 50 грама метамфетамини се смята за трафик на наркотици и автоматично при признаване на вината на преносителя се налага смъртна присъда чрез обесване.
 


Австралийката обясни в съда, че е станала жертва на клопка, след като била в Китай, където имала романтична среща с мъж, с когото се запознала в интернет и който й се представил като военен от американската армия на име Даниъл Смит. Двамата поддържали онлайн романс дълго време и накрая жената отишла да се срещне с него в Шанхай. Тя така й не го видяла, но приела да пренесе до Мелбърн раница с дрехи, дадена й от непознат човек, в която била и дрогата. От Шанхай за Мелбърн жената пътувала през Куала Лумпур, където била заловена.

Кои са най-опасните мафиотски банди в Европа?



Ако апелативната инстанция беше признала австралийката за виновна, то тя нямаше да бъде обесена веднага, защото Малайзия обяви мораториум върху прилагането на смъртното наказание.

В последните 30 години трима австралийски граждани бяха осъдени за трафик на дрога в Малайзия.
БТА