Оланд иска създаване на национална гвардия
Оланд иска създаване на национална гвардия / Guliver/Getty Images

Френският президент Франсоа Оланд смята за необходимо създаването на национална гвардия в страната, предаде ТАСС. Той заяви това в изказване пред представители на въоръжените сили.

"Искам да подчертая важната роля, която играят резервистите за гарантирането на сигурността в страната", каза той, имайки предвид резерва, в който влизат в продължение на 5 години след приключването на службата си бившите военни, наемани по договор.

Ясно е кой е нападателят срещу полицейско управление в Париж

"Оперативният резерв спомага за постоянното разгръщане на армията и укрепва наличните й сили в условие на наличие на силна заплаха. Във връзка с това аз посочих на министъра на отбраната необходимостта да се увеличи броят на резервистите с 28 000 до 40 хиляди. Главната цел на тази мярка е да имаме възможност постоянно да използваме хиляда резервисти за защита на френските граждани", каза Оланд.

Президентът отбеляза, че "Франция трябва да разполага с възможност да мобилизира не само бивши военни, но и всички, които поддържат тясна връзка с армията и искат да й служат".

Подареното от Русия куче Добриня, което ще замести Дизел, пристига в Париж

Той се обяви също за по-голямо финансиране на въоръжените сили. За тази цел през настоящата финансова година ще бъдат отделени 32 млрд. евро. С 2300 души ще бъде увеличена числеността на сухопътните сили. На френските въоръжени сили и другите силови ведомства предстои да предотвратяват нови терористични актове, да водят борба срещу тероризма, да провеждат задгранични военни операции, посочи Оланд, като добави, че терористичната заплаха остава на много високо равнище.

Държавният глава отбеляза, че силите на терористичната групировка "Ислямска държава" са принудени да отстъпват от позиции и територии в Ирак и Сирия.

Източник: БТА