Подареното от Русия куче Добриня, което ще замести Дизел, пристига в Париж
Подареното от Русия куче Добриня, което ще замести Дизел, пристига в Париж / снимка: БГНЕС, архив

Кученцето порода немска овчарка Добриня, което Русия подари на Франция на мястото на полицейската овчарка Дизел, която бе убита при щурма срещу предполагаемия организатор на атентатите от 13 ноември в Париж, пристига днес във Франция, предаде Франс прес.

Кученцето ще бъде предадено на специалните части на френската полиция от посланик при пристигането му от Москва на летище "Шарл де Гол" в 17.10 ч. по Гринуич.

И Тексас подари обучено куче на парижката полиция

Добриня е кръстено на прочутия руски богатир Добриня Никитич. То бе връчено на 7 декември на церемония в Москва на френския посланик в Русия Жан-Морис Рипер. Кученцето обаче трябваше да остане още няколко седмици в Русия, за да премине ветеринарни прегледи.

Седемгодишната белгийска овчарка Дизел бе убита на 18 ноември при щурма на апартамент в Сен Дени, северно от Париж, където се укриваха трима джихадисти, включително Абделхамид Абауд, едно от главните действащи лица в атентатите от 13 ноември, които взеха 130 жертви в Париж.

Русия подари полицейско куче на Франция, което да замести Дизел

Подаряването на Добриня идва в момент на подобряване на френско-руските отношения. В края на ноември френският президент Франсоа Оланд посети Москва и се срещна с руския си колега Владимир Путин, отбелязва АФП.

Източник: БТА