Германският канцлер Олаф Шолц изпрати послание до Република Северна Македония с подкрепа за решението, което предстои страната да вземе.

„Така 17 години след предоставянето на статут на кандидат за членство в ЕС най-накрая може да се проведе първата присъединителна конференция за членство. Това ще бъде важна стъпка, която ще ви доближи до членство в ЕС. Разбирам нетърпението и разочарованието ви. И нещо повече: споделям ги с вас! Разбирам ви, когато казвате: Беше твърде дълго и твърде много ни беше обещано. Това, което се искаше от нас, беше твърде много. Разбирам вашето съмнение дали тази стъпка наистина ще отвори пътя за влизане в ЕС“, пише Шолц, допълвайки, че за да бъде честен „дори и след приемането на този компромис, процесът на влизане в ЕС няма да бъде лесен и ще  има и други пречки, които ще трябва да бъдат преодолени“. 

Шолц уверява: „Заедно ще се справим със задачите, които стоят пред нас. Защото искаме да сте член на този Европейски съюз!“

В последните дни призив Северна Македония да приеме предложението за преговорна рамка изпратиха в съвместно изявление държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и върховният представител на ЕС по външните работи Жозеп Борел, както и президентът на Франция Еманюел Макрон.
БТА