Хиляди таксиметрови шофьори в Париж се вдигнаха на протест срещу „Юбер". Още сутринта те блокираха стратегическите входове на френската столица и по-специално тези към летищата.

По време на стачката се стигна до инциденти. Протестиращите таксиметрови шофьори, които обвиняват мобилното приложение "Юбер" в нелоялна конкуренция, започнаха да разбиват и преобръщат колите на "гражданските" таксита.

Обърнати коли в Париж такситата на протест срещу Юбер (СНИМКИ ВИДЕО)
netinfo
Саморазправа между шофьори заради Юбер в Брюксел

Причина за безредиците е недоволството на таксиметровите шофьори в Париж, разгневени, че трябва да се справят с конкуренцията на все по-набиращото популярност мобилно приложение "Юбер". Чрез него всеки може да си поръча такси от мобилния си телефон, като попълни данните и плати през дебитната или кредитната си карта.

Обърнати коли в Париж такситата на протест срещу Юбер (СНИМКИ ВИДЕО)
netinfo
Председателят на парламента Клод Бартолон заяви, че разбира истинската безнадеждност на таксиджиите. Той се обяви за забрана на приложението "Юбер" и осъди международната централа, която прибира печалбите, без да плаща данъци. "Не може да оставим таксиджиите да станат жертва на законите на джунглата", каза той.

Таксиметровите шофьори на бунт срещу „Юбер"

Стачката обхвана не само Париж, но и други места в страната. В Лион, Ница и Страсбург клиенти или шофьори на "Юбер" бяха нападнати миналата седмица. Полицията в Париж призова хората да използват обществения транспорт, защото навсякъде има задръствания.  Във Франция приложението има около 400 000 потребители.

Обърнати коли в Париж такситата на протест срещу Юбер (СНИМКИ ВИДЕО)
netinfo

Протестиращите подчертават, че става въпрос за хора, които не плащат никакви осигуровки и данъци, които не са преминали задължителните 250 часа за получаване на лиценз за таксиметров шофьори и нямат професионална застраховка.

Източник: БГНЕС; снимки: БГНЕС