Таксиметровите шофьори на бунт срещу „Юбер
Таксиметровите шофьори на бунт срещу „Юбер / снимка: БГНЕС
Таксиметровите шофьори на бунт срещу „Юбер"
78819
Таксиметровите шофьори на бунт срещу „Юбер"
  • Таксиметровите шофьори на бунт срещу „Юбер"

Таксиметровите шофьори излизат на протест, ако държавата не забрани услугата за споделено пътуване "Юбер". Според представители на бранша този начин за превоз на пътници е незаконен и не отговаря на изискванията за извършване на тази дейност. Противоположно мнение изрази депутатът от БСП Георги Кадиев. Според него държавата трябва да мисли за узаконяване на Юбер и за облекчаване на лицензионния режим на останалите таксиметрови водачи.

Депутатът Георги Кадиев е категоричен, че платформата за споделено пътуване „Юбер" трябва да остане на пазара в България, защото има редица положителни страни. А държавата по-скоро трябва да облекчи лицензионния режим на останалите таксиметрови водачи, за да бъдат всички равнопоставени на пазара.

Погват такситата на Юбер с тайни клиенти

„Нормалното е да викнеш компанията „Юбер", казваш й „При нас правилата са такива такави и такива. Ние изискваме примерно всеки шофьор да дължи лицензионна такса към Столична община. Вие плащате ли я". „Не, не я плащаме". „Добре, въвеждаме я за вас". Или пък махаме лицензионната такса за всички останали", коментира Кадиев. Според него правилната посока е не забрана за „Юбер", а разхлабване на режима за таксиметровите шофьори.

От сдружение "Съюз Такси" обаче са категорични, че трябва да се забрани на „Юбер" да превозва пътници. А смекчаването на регулационния режим няма да доведе до нищо добро, каза председателят на "Съюз Такси" Кирил Ризов.

„Нали така беше в България веднага след промените от 90-те години до 2000 година и то доведе до куп безобразия. Ако се възприемат такива идеи, това означава нещата да се върнат към предишното им състояние, при което всички пищяха", каза Ризов. Според бранша дейността превоз на пътници срещу заплащане не може да бъде друга, освен регулирана по начина, по който е в момента.

От сдружението вече са подали сигнали срещу Юбер в прокуратурата и в Комисията за защита на конкуренцията. Кирил Ризов каза още, че ако държавата не предприеме нужните действия таксиметровите водачи ще започнат протестни действия.