Ангела Меркел
Ангела Меркел / БГНЕС
Берлински адвокат е подал сигнал срещу германската канцлерка Ангела Меркел за отклоняване на публични средства, съобщи списание „Шпигел“, цитиран от "Монитор" Адвокатът обвинява Меркел, че използва самолети и хеликпотери на Бундесвера за предизборните си кампании, като вместо по 18 000 или 30 000 евро за полет, според вида машина, плащала по 500 на човек - толкова е цената на билет за полет в бизнескласа на „Луфтханза“.

Меркел: Спорът в ЕС за разпределянето на бежанците скоро ще приключи

Парите за предизборни кампании трябва да се покриват от партиите на кандидата, а не от бюджета. ХДС на Меркел обаче са платили само по 1500 евро за 14 полета, останалите сметки още не са платени. Досега канцлерката е използвала самолетите и хеликоптерите на Бундесвера за 50 полета за предизборна кампания. Според приетите правила при полети с партийна цел, безплатно летят само хората от охраната на канцлерката.

Меркел вече отговори на обвиненията, че се придържа към правилата, към които са с епридържали и всичките й предшественици. Тъй като тя освен партиен лидер и кандидат, продължав ада е канцлер, няма как да лети с граждански полет, защото може в случай на криза да се наложи незабавно да се върне в столицата, посочиха от кабинета й.

Германски министър осъди щедрите помощи за бежанците в страната

Прокуратурата в Берлин проверява сигнала, за да реши дали да започне разследване. Зелените в парламента настояха Меркел и ХДС да платят полетите, които са били използвани за партийни цели и то на цени, каквито биха се формирали при използване на частни самолети.

Междувременно според последното социологическо проучване две седмици преди изборите ХДС все още е водеща сила, следвана от социалдемократите, а твърде вероятно е популистите от „Алтернатива за Германия“ да са трета сила в Бундестага. Според някои прогнози, ако подкрепата за социалдемократите продължи да пада, те имат шанс дори да са втори по сила. В Бундестага със сигурност ще влязат още Левицата, Зелените и либералната „Свободна демократическа партия“.