Обвиниха дъщерята на испанския крал в данъчна измама и пране на пари
Обвиниха дъщерята на испанския крал в данъчна измама и пране на пари / снимка: Guliver/Getty Images

Испанската инфанта Кристина, дъщеря на крал Хуан Карлос, беше обвинена в данъчна измама и пране на пари и на 8 март ще трябва да се яви в съда, предаде Франс прес, като се позова на трибунала в Палма де Майорка.

За първи път член на кралското семейство на Испания по права линия ще трябва да отговаря на подобни обвинения. Това е тежък удар за благородническата фамилия, чийто авторитет вече пострада от разследването за корупция срещу съпруга на Кристина - Иняки Урдангарин.

Съдията Хосе Кастро от съда в Палма де Майорка, който разследва от 2010 г. случая, пренебрегна мнението на испанската прокуратура да не се повдигат обвинения срещу Кристина. През пролетта на 2012 г. съдията за първи път предяви обвинения срещу инфантата, но това решение беше анулирано, след като прокуратурата го обжалва.

Съдията се опитва да установи дали кралската дъщеря е имала връзки с финансовите измами, приписвани на съпруга си. Урдангарин, който е бивш олимпийски шампион по хандбал, посветил се на бизнеса, е заподозрян, че е отклонил 6,1 милиона евро държавни средства заедно с бившия си съдружник Диего Торес, докато е бил председател от 2004 г. до 2006 г. на дружество с нестопанска цел.