Обяви ли Севера война на Южна Корея?
Обяви ли Севера война на Южна Корея? / снимки: Reuters

КНДР встъпва в състояние на война с Южна Корея, обявено е военно положение, съобщи Централната телеграфна агенция на Северна Корея (ЦТАК), позоваваща се на правителствен указ.

„Всички действия на правителството, политическите партии и организации вече ще основават на това, че нашата страна се намира в състояние на война с Юга”, се казва в съвместно изявление на „партията, министерствата и други ведомства” на КНДР, прочетено по държавната телевизия.

„Състоянието на неопределеност на Корейския полуостров, което не може да се определи нито като война, нито като мир, приключи. Отсега нататък междукорейските отношения са в състояние на война, като всички въпроси, от всякакво естество, между двете Кореи ще се решават съгласно военния протокол”, се казва още в изявлението.

Вчера представител на администрацията на президента на Южна Корея Пак Кин Хе заяви, че решението на севернокорейския лидер Ким Чен Ун да приведе в бойна готовност ракетните войски за удар срещу САЩ и Южна Корея се явява реакция на Пхенян срещу участието на стратегическите бомбардировачи Б-2 в ежегодните американско-южнокорейски учения „Млад орел”, допълва БГНЕС.

Обяви ли Севера война на Южна Корея
netinfo

След изявлението на Ким южнокорейската армия усили наблюдението на активността по границата със Севера. По думите на представителя на южнокорейското министерство на отбраната Ким Мин Сок, „действията на КНДР са продължение на мерките, взети от Пхенян на 26 март”, когато севернокорейските власти приведоха Корейската народна армия в пълна бойна готовност.

По-късно БГНЕС поясни, че обявяването на война на Южна Корея от КНДР е следствие от „трудности при превода”. Въпреки появилите са в чуждестранните медии съобщения, в оригиналния текст на изявлението от Пхенян се казва само, че Северна Корея ще действа „по законите на военното време” в случай на провокации срещу нея, които могат да прераснат в „мащабна” и даже „ядрена” война.

„От този момент отношенията между Севера и Юга се намират в състояние на военно време”, се казва в специалното изявление на правителството, политическите партии и обществените организации в КНДР, цитирано от Централната телеграфна агенция на Корея.

В изявлението се уточнява, че в случай на вражески провокации ще бъдат нанесени удари по военните бази на САЩ на Хавайските острови и Гуам, както и по територията на Южна Корея, базите на южнокорейските ВС и официалната президентска резиденция в Сеул.

Обяви ли Севера война на Южна Корея
netinfo


Според южнокорейски източници на ракетния полигон в Тончхан-Ни, разположен на западното крайбрежие на КНДР, е забелязано активно движение на автомобили, което може да е сигнал за подготовка за изпитание на балистична ракета с дълъг обсег. Севернокорейски изтребител МиГ-21 пък е прелетял близо до границата между двете страни, около т.нар. „линии за тактическо действие”.

В отговор на прелитането на МиГ-а, по нареждане на южнокорейското командване, във въздуха е билвдигнат изтребител КФ-16. По оценка на южнокорейските военни, времето, необходимо на един севернокорейски МиГ да долети до столицата Сеул, е 3 до 5 минути.

Обяви ли Севера война на Южна Корея
netinfo

Междувременно Кейтлин Хейдън, говорител на Националния Съвет за Сигурност на САЩ, заяви, че страната приема напълно сериозно изявлението, че Северна Корея е в състояние на война с Южна Корея. „Разглеждаме разпространената информация като поредното неконструктивно изявление от страна на Северна Корея”, заяви тя и допълни: „Приемаме обаче заплахите съвсем сериозно и с оглед на това поддържаме постоянен тесен контакт с нашите южнокорейски съюзници”.

Трябва да отбележим, че заплашителната риторика на Северна Корея не е от вчера, тя има дълга история. Днешното заплашително изявление следва установената досега форма. Ще продължим да вземаме мерки срещу заплахите на Пхенян, в това число увеличаване броя на ракетите-прехващачи и радари за проследяване и ранно предупреждение, базирани в САЩ”, коментира още Хейдън.