/ iStock/Getty Images
Властите в Северна Македония обмислят да въведат някои рестриктивни мерки за неваксинираните в страната през септември или октомври, ако се прецени, че рискът от неваксинираните за общото население е голям. Това заяви министърът на здравеопазването на Република Северна Македония Венко Филипче, цитиран от вестник "Слободен печат".

"Засега не планираме никакви рестриктивни мерки", каза Филипче. В света има дебат дали да се въвеждат ограничителни мерки за гражданите, които не са ваксинирани, за да не застрашават онези, които са ваксинирани. Някои страни въвеждат бързи антигенни тестове за влизане на пазари или културни събития. Ако преценим, че рискът от неваксинираните за общото население е голям, и ние ще въведем рестриктивни мерки", посочи Филипче.

Здравният министър изтъкна, че ваксинацията е единственият начин да се сложи край на пандемията от коронавирус, но също така каза, че ще бъде затворен пунктът за ваксинация в спортната зала

"Борис Трайковски" и ваксинацията без насрочен час ще продължи само в здравните домове и спортните зали в Тетово и Струмица. Ваксинацията в страната върви безпрепятствено, скоро ще бъде задмината цифрата от 500 000 граждани ваксинирани с първа доза и 330 000 граждани с две дози, каза Венко Филипче.

На въпрос за гражданите, които са ваксинирани с две дози и все пак са се разболели от COVID-19, Филипче каза, че става дума за изключително малък процент от 0,02 на сто такива случаи. "Общо от 330 000 ваксинирани с две дози само 92 души са се разболели. Това е много малък процент на зараза от 0,02 процента", допълни Филипче.

"Най-малък интерес към ваксинацията има в по-малките градове в източната част на Северна Македония. В Битоля и Охрид има висок процент от над 40 процента на ваксинирани граждани. Общо 60 процента от населението над 65 години в Северна Македония е ваксинирано. Досега са имунизирани и 630 деца", отбелязва "Слободен печат".
БТА