/ iStock/Getty Images
Писмо с куршуми до областната управителка на Мадрид Исабел Диас Аюсо от дясната Народна партия е било конфискувано от пощенската служба. Това съобщи вчера испанското правителство, след като подобни писма са били пратени и на политически лица от левицата, предаде Франс прес.

Писмата със заплахи са били пратени в разгара на предизборната кампания за регионалния вот на 4 май в област Мадрид, в който Исабел Диас Аюсо е с най-добри шансове за победа.

"Системите за сигурност на пощенския разпределителен център в Сант Кугат (област Каталуния) са засекли писмо до областната управителка на Мадрид, в което имало два куршума", се казва в изявление на правителството.

Испански политици получиха смъртни заплахи в писма с куршуми

Пощата е засякла и друго писмо в южния квартал на Мадрид Валиекас. То било адресирано до генералната дирекция на Гражданската гвардия (испанската жандармерия) и съдържало четири куршума.

Правителството енергично осъди тези инциденти. Полицията води разследвания.

В края на миналата седмица вътрешният министър Фернандо Гранде-Марласка, лидерът на крайнолявата партия "Подемос" Пабло Иглесиас и шефката на Гражданската гвардия Мария Гамес са получили писма със смъртни заплахи и куршуми от автоматична пушка, каквато се е използвала от испанската армия между 60-те и 80-те години.

Тогава Исабел Диас Аюсо осъди, по думите ѝ, политическата употреба на тези заплахи от левицата и оприличи ставащото на "цирк".

В понеделник министърката на туризма Рейес Марото пък е получила плик с окървавен нож, но в този случай според испански медии извършителят е бил идентифициран и се е оказал страдащ от душевно разстройство човек.

Испанска министърка получи по пощата оцапан в червено нож

Писмата със заплахи наелектризираха предизборната кампания за регионалните избори, в които изоставащата в допитванията левица е издигнала като основна тема борбата срещу крайната десница, отбелязва Франс прес.

В петък Пабло Иглесиас напусна радио дебат, когато кандидатката на крайнодясната партия "Вокс" Росио Монастерио изрази съмнения за автентичността на тези заплахи.

Вчера социалистите призоваха да се създаде "санитарен кордон", за да се попречи на "Вокс" да влезе в областното ръководство. Според проучванията на избирателните нагласи Исабел Диас Аюсо може да има нужда от подкрепата на крайната десница в следващия си мандат.
БТА